Mary S. Morgan (LSE) 25.8 / Talouden mittarit poliittisen toiminnan työkaluina

Professor Mary S. Morgan / Making Economic Concepts Fit for Public Action
Argumenta Distinguished Lecture
Aika: 25th of August 2023, 14:00-16:00
Paikka: Metsätalo (Unioninkatu 40), sali 2
Tapahtuma Facebookissa
Zoom-linkki: https://helsinki.zoom.us/s/66548865181
Meeting ID: 665 4886 5181, Salasana: 422490

Professori Mary S. Morgan (London School of Economics and Political Science) vierailee Helsingin yliopistossa perjantaina 25. elokuuta 2023, klo 14.00-16.00. Hänen esitelmänsä aiheena on taloudelliset käsitteet ja mittarit – kuten “köyhyys”, “kehitys” ja “kansantulo”. Morgan kertoo, millaisia nämä kattokäsitteet ovat ja miten niiden avulla voidaan pitää poliittiset päättäjät ja hallitus vastuullisina teoistaan. 

Puhe tarjoaa kaikille, erityisesti yhteiskuntatieteilijöille sekä politiikan ja viestinnän parissa työskenteleville ihmisille, mahdollisuuden ymmärtää paremmin taloudellisen tutkimustiedon roolia yhteiskunnassa. Myös opiskelijat ovat erittäin tervetulleita kuuntelemaan esitelmää! Mary tunnetaan hyvänä puhujana, joka osaa esittää ajatuksensa selkeällä tavalla, joka vangitsee kuulijoidensa huomion.

Jos tahdot oppia lisää taloudellisesta mittaamisesta sekä näiden mittareiden tarjoamista mahdollisuuksista politiikassa, merkitse perjantai 25.8.2023 klo 14-16 kalenteriisi ja tule silloin Metsätalolle. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Voit seurata puhetta myös striimin kautta. Tapahtuman tallenne julkaistaan ​​Youtubessa muutaman viikon kuluttua tapahtumasta.

Puheesta

Taloudellisilla käsitteillä ja mittareilla on suurempi vaikutus jokapäiväiseen elämäämme kuin ajattelemmekaan. Ajattele ​​termejä kuten “köyhyys”, “kehitys” ja “kansantulo”. Ne vaikuttavat selkeiltä, ​​mutta niiden mittaaminen on melko hankalaa. Ne ovat oikeastaan laajoja kattokäsitteitä, jotka sisältävät monia eri ​​asioita taloudesta. Ja kaikkien näiden asioiden yhdistäminen kattokäsitteiksi on vaikeaa, sillä tiedot tulevat eri paikoista, monissa eri muodoissa eikä niiden yhteensovittaminen ole yleensä helppoa. 

Mutta nämä mittarit eivät pelkkää sanahelinää. Niillä on voimaa saada asioita tapahtumaan! Nämä numerot vaikuttavat siihen, miten ihmiset ja poliittiset päättäjät reagoivat taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Siten ne muuttavat taloudellista käyttäytymistä. Toisin sanoen tapa, jolla mittaamme sellaisia ​​asioita kuin “köyhyys”, “kehitys” ja “kansantulo”, muuttaa taloudellista todellisuuttamme.

Miten tämä tapahtuu? Kuka näitä numeroita käyttää? Miksi ja miten? Kun alamme vastata näihin kysymyksiin, huomaamme että jos näiden mittareiden perusteella tahdotaan toimia, on ne jaettava takaisin pienempiin osiin. Tämä vaikuttaa hämmentävältä, koska nämä mittarit rakennettiin alun perin yhdistämällä useita pienempiä lukuja ja ideoita. Mutta emme voi käyttää näitä suuria kattokäsitteitä tehdäksemme todellisia asioita taloudessa.

Näiden lukujen pilkkomisella on yllättävä seuraus. Se antaa ihmisille mahdollisuuden varmistaa ja seurata, pitävätkö poliitikot taloudellista parantamista koskevat lupauksensa. Jos siis ymmärrämme, millaisista osista kattokäsitteet, kuten “köyhyys”, “kehitys” ja “kansantulo”, muodostuvat, on meidän mahdollista pitää poliittiset päättäjät ja hallitus vastuullisina teoistaan.

Tietoja Mary S. Morganista

Mary S. Morgan on taloustieteen historian ja filosofian Albert O. Hirschman -professori London School of Economics and Political Sciencessa. Hän on Elected Fellow British Academyssä, Overseas Fellow Roual Dutch Academy of Arts and Science:ssa ja on tällä hetkellä Royal Economic Societyn puheenjohtaja (2023-24). 

Hän on julkaissut laajasti yhteiskuntatieteellisestä mallintamisesta, havainnoinnista, mittaamisesta ja tapaustutkimuksista. Hän on ollut pitkään kiinnostunut selvittämään, kuinka yhteiskuntatieteellistä tutkimusta voidaan käyttää muutoksen aikaansaamiseen maailmassa. Hän on saanut juuri päätökseen ERC-tutkimusprojektin “Narrative Science”, jossa tutkitaan narratiivien käyttöä luonnontieteissä, ihmistieteissä sekä yhteiskuntatieteissä.

Mary S. Morganin vierailuluento on osa ReSES Argumenta Distinguished Lectures -sarjaa, jonka järjestää Rethinking the Serviceability of Economics to Society (ReSES) -projekti. Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke pyrkii lisäämään keskustelua taloustieteen roolista yhteiskunnassa ja sen kyvystä vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. 

LATEST upDATE
  • Taking Responsibility for Climate Change

    ReSES – Rethinking the Serviceability of Economics to Society warmly invites you to an exciting event that transcends traditional disciplinary boundaries, focusing on the critical intersection of ethics, economics, and politics in addressing the global challenge of climate change. Speakers: Date: Friday 26 April 2024Time: 16:15 – 18:00 Location: Think Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 HelsinkiOnline…

    Read more


Contact us

via email
contact@reses-argumenta.fi

People

Follow us