22.3.: Miten taloustiede aiheuttaa vahinkoa? Mitä tehdä sille? – ReSES ID seminar George F. DeMartinon kanssa

Seuraavassa ReSES ID-seminaarissa pureudutaan taloustieteen aiheuttamaan vahinkoon. Pystyvätkö taloustieteilijät huomioimaan riittävästi aiheuttamansa vahingon? Olemme iloisia saadessamme vieraaksi professori George F. Martinon. Hänen esitelmänsä aiheena on “Moral geometry and the problem of harm in economics”. Tilaisuus järjestetään Zoomissa ja on avoin kaikille.

Paikka & aika: 22. maaliskuuta 16:00-18:00, Zoomissa
Zoom-linkin saat lähettämällä sähköpostia: contact@reses-argumenta.fi

George F. DeMartino esittää, että taloustieteilijät aiheuttavat usein vahinkoa myös pyrkiessään tekemään hyvää. Hän esittää, että yksi juurisyy on, että taloustiede on omaksunut ”moraalisen geometrian”, jossa monimutkaisia moraalisia kysymyksiä pyritään ratkomaan aivan kuin ne olisivat yksinkertaisia matemaattisia ongelmia. Moraalinen geometria vähättelee taloustieteen aiheuttamaa vahinkoa. Se ei kykene kunnioittamaan riittävästi heitä, joiden elämää taloustieteissä tehdyt valinnat joko vahingoittavat tai jopa tuhoavat. 

DeMartino esittää, että taloustieteen tulisi luopua moraalisen geometrian harjoittamisesta. Sitä vastoin sen tulisi osallistaa ja huomioida paremmin ne ihmiset, joiden elanto ja elämät ovat vaarassa taloustieteessä tehtyjen valintojen vuoksi.

Puhetta kommentoi käytännöllisen filosofian yliopistotutkija Caterina Marchionni. Esitelmän ja kommentin jälkeen siirrymme vapaamuotoisempaan keskusteluun. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä puhujalle. Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille.

DeMartinon esitelmä pohjautuu hänen kirjaansa The Tragic Science: How Economists Cause Harm (even as they aspire to do good) (University of Chicago Press, 2022).

Esitelmä ja kommentaari nauhoitetaan ja julkaistaan Youtubessa tapahtuman jälkeen. Esitelmän ja kommentin jälkeen siirrymme vapaamuotoisempaan keskusteluun, jota ei nauhoiteta.

Tervetuloa! 

LATEST upDATE
  • 4-Day Workweek 2.6.- Introducing the panel!

    Time: 2nd June 2023, 14:45-16:15Place: Metsätalo sali 1 (Unioninkatu 40, Helsinki) A better life for employees, a stronger economy for businesses, and a greener planet for everyone. That’s the promise of the four-day week, an idea that is gaining momentum around the world. But is it too good to be true? Find out in our […]

    Read more


Contact us

via email
contact@reses-argumenta.fi

People

Follow us