22.3.: Miten taloustiede aiheuttaa vahinkoa? Mitä tehdä sille? – ReSES ID seminar George F. DeMartinon kanssa

Seuraavassa ReSES ID-seminaarissa pureudutaan taloustieteen aiheuttamaan vahinkoon. Pystyvätkö taloustieteilijät huomioimaan riittävästi aiheuttamansa vahingon? Olemme iloisia saadessamme vieraaksi professori George F. Martinon. Hänen esitelmänsä aiheena on “Moral geometry and the problem of harm in economics”. Tilaisuus järjestetään Zoomissa ja on avoin kaikille.

Paikka & aika: 22. maaliskuuta 16:00-18:00, Zoomissa
Zoom-linkin saat lähettämällä sähköpostia: contact@reses-argumenta.fi

George F. DeMartino esittää, että taloustieteilijät aiheuttavat usein vahinkoa myös pyrkiessään tekemään hyvää. Hän esittää, että yksi juurisyy on, että taloustiede on omaksunut ”moraalisen geometrian”, jossa monimutkaisia moraalisia kysymyksiä pyritään ratkomaan aivan kuin ne olisivat yksinkertaisia matemaattisia ongelmia. Moraalinen geometria vähättelee taloustieteen aiheuttamaa vahinkoa. Se ei kykene kunnioittamaan riittävästi heitä, joiden elämää taloustieteissä tehdyt valinnat joko vahingoittavat tai jopa tuhoavat. 

DeMartino esittää, että taloustieteen tulisi luopua moraalisen geometrian harjoittamisesta. Sitä vastoin sen tulisi osallistaa ja huomioida paremmin ne ihmiset, joiden elanto ja elämät ovat vaarassa taloustieteessä tehtyjen valintojen vuoksi.

Puhetta kommentoi käytännöllisen filosofian yliopistotutkija Caterina Marchionni. Esitelmän ja kommentin jälkeen siirrymme vapaamuotoisempaan keskusteluun. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä puhujalle. Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille.

DeMartinon esitelmä pohjautuu hänen kirjaansa The Tragic Science: How Economists Cause Harm (even as they aspire to do good) (University of Chicago Press, 2022).

Esitelmä ja kommentaari nauhoitetaan ja julkaistaan Youtubessa tapahtuman jälkeen. Esitelmän ja kommentin jälkeen siirrymme vapaamuotoisempaan keskusteluun, jota ei nauhoiteta.

Tervetuloa! 

LATEST upDATE
  • Taking Responsibility for Climate Change

    ReSES – Rethinking the Serviceability of Economics to Society warmly invites you to an exciting event that transcends traditional disciplinary boundaries, focusing on the critical intersection of ethics, economics, and politics in addressing the global challenge of climate change. Speakers: Date: Friday 26 April 2024Time: 16:15 – 18:00 Location: Think Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 HelsinkiOnline…

    Read more


Contact us

via email
contact@reses-argumenta.fi

People

Follow us